Το βιβλίο του Κυριάκου Ποζρικίδη 'Ιστορίες της Έκθεσης' | HELEXPO

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • English
  • Ελληνικά

Το βιβλίο του Κυριάκου Ποζρικίδη 'Ιστορίες της Έκθεσης'

θέτει το πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούμε στη ΔΕΘ-Helexpo. Άλλωστε, χωρίς τη μνήμη και την αυτογνωσία, δεν μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον». Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας, προλόγισε το βιβλίο του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΘ-Helexpo, δρα Κυριάκου Ποζρικίδη, που παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου στην κατάμεστη αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον». 
 
 
Μέσα από 19 γνωστές και άγνωστες ιστορίες της Έκθεσης και την ταραχώδη, συγκινητική και ανατρεπτική πορεία του θεσμού, πλήθος κόσμου αναπόλησε στιγμές του παρελθόντος, δικές του ιστορίες που συνδέονται με τη ΔΕΘ της... καρδιάς μας και χειροκρότησε ένα ιστορικό ντοκουμέντο, που αναδεικνύει, όπως τόνισαν οι παριστάμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου, τον Κυριάκο Ποζρικίδη στον «ιστορικό» της Έκθεσης. 
 
 
Στην παρουσίαση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, όλοι είχαν κάτι να εισφέρουν από την κιβωτό των αναμνήσεών τους σχετικά με τη ΔΕΘ. Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Αναστασιάδης, σημείωσε πως με το βιβλίο του ο συγγραφέας παρέχει εναύσματα και ερεθίσματα σε όλους τους ερευνητές, μικρά «διαμαντάκια» από την πολύχρονη ιστορία της ΔΕΘ. Τόνισε μάλιστα πως η Έκθεση υπάρχει στην καρδιά μας και για τους παλιούς είναι «πασπαλισμένη» με πολλή νοσταλγία. «Η ΔΕΘ είναι μια λωρίδα γαλάζιου στον συννεφιασμένο ουρανό της ψυχής μας» σημείωσε χαρακτηριστικά. 
 
 
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ανέφερε πως το εν λόγω βιβλίο αφορά την πόλη, όλους εμάς και τις μικρές ιστορίες που έζησε ο καθένας μας μεγαλώνοντας με την Έκθεση του Σεπτεμβρίου. Χαρακτήρισε τη ΔΕΘ συνεκτικό δεσμό της συλλογικής μας μνήμης και τόνισε πως ο Κυριάκος Ποζρικίδης παραδίδει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του την ιστορία της Έκθεσης, πάνω στην οποία η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo θα προσπαθήσει να χτίσει τη νέα ΔΕΘ. 
 
Πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, που δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι κανενός Βορειοελλαδίτη χαρακτήρισε το βιβλίο ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αποκαλώντας το «χρονογράφημα». Ο ίδιος μίλησε για την αναπτυξιακή προοπτική του θεσμού, σημειώνοντας πως στοίχημα του υπουργείου είναι να λειτουργήσει η ΔΕΘ ως φορέας ανάπτυξης, να γίνει πιο εξωστρεφής και να ενισχύσει τους δεσμούς της με την πόλη. «Είναι υποχρέωσή μας να δούμε προσεκτικά το αύριο του θεσμού» τόνισε. 
 
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, έσπευσε να σημειώσει πως δεν είναι συγγραφέας, αλλά «εργάτης» της Έκθεσης. «Η ιστορία της όμως είναι τόσο μεγάλη που πρέπει όλοι να την γνωρίσουν» τόνισε, αιτιολογώντας τη συγγραφική του προσπάθεια. Ο ίδιος έκανε μία σύντομη αναδρομή σε λαμπερές, αλλά και δύσκολες στιγμές της ΔΕΘ: από το όραμα του ιδρυτή της, Νικόλαου Γερμανού και την γέννησή της το 1926, μέχρι τα σεληνιακά πετρώματα που έφερε το Apollo 11 και την έλευση των κοσμοναυτών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δύο χώρες που διαγκωνίζονταν για τον τίτλο της διαστημικής δύναμης και από τις εκατοντάδες καινοτομίες της, μεταξύ των οποίων το «μαγικό σπίτι» των Αμερικανών, που ανταποκρινόταν σε φωνητικές εντολές, μέχρι το αμφίβιο όχημα «Αμφικάρ» και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις της. Στάθηκε επίσης  στους θεσμούς που ξεπήδησαν μέσα από τους κόλπους της, όπως τα Φεστιβάλ Τραγουδιού και Κινηματογράφου, αλλά και στα μεγάλα ονόματα που αναδείχθηκαν μέσα από αυτά. 
 
Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Ποζρικίδης κάλεσε τον κόσμο της Θεσσαλονίκης να εισφέρει τις δικές του ιστορίες για τη ΔΕΘ, ώστε το επόμενο βιβλίο που θα γραφεί για τον θεσμό-σύμβολο να μην φέρει την υπογραφή του ίδιου, αλλά των καθημερινών ανθρώπων που την έζησαν, την αγάπησαν και τη θυμούνται με νοσταλγία. 
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής, κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γιάννης Χατζηδημητρίου.