«Καμία ανάπτυξη που δεν θα έχει διαρκώς ενσωματωμένη την έρευνα και την τεχνολογία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη» | HELEXPO

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • English
  • Ελληνικά

«Καμία ανάπτυξη που δεν θα έχει διαρκώς ενσωματωμένη την έρευνα και την τεχνολογία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη»

Το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, από το βήμα του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica με θέμα, «Στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη. Η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή». Το διήμερο συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Ο κ. Τσαυτάρης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες, τόνισε πως η κοινωνία έχει όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον αγροτικό κλάδο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς που υφίσταται στην προσπάθειά του να παράξει, όπως η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των εδαφών, ο «ανταγωνισμός» μεταξύ του νερού άρδευσης των καλλιεργειών και του νερού ύδρευσης των αστικών περιοχών, το υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και η μείωση του νέου ανθρώπινου δυναμικού. Εξήγησε δε πως ο αγροτικός κλάδος θα τα καταφέρει απέναντι σε όλους αυτούς τους περιορισμούς μόνο με τη βοήθεια της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της συνεχούς αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, που απαιτούν την αδιάλειπτη παρουσία και προσαρμογή της επιστημονικής γνώσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η χώρα μας θα πληρώσει φέτος δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις ακαρπίες των δέντρων εξαιτίας του μαλακού χειμώνα.

Ο κ. Τσαυτάρης απάντησε, μεταξύ άλλων, και σε όσους υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές, καθώς διαφορετικά δεν θα είχαμε αύξηση 28% στις εξαγωγές ελληνικών φρούτων το 2013, ούτε θα ήμασταν πρώτη δύναμη στο βαμβάκι, με μέση στρεμματική απόδοση τα 322 κιλά. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως από τα 10 κορυφαία εξαγωγικά προϊόντα της χώρας τα πέντε είναι αγροτικά (λάδι, τσιπούρα-λαβράκι, φρούτα, τυριά και κρασιά).

Χαιρετίζοντας το συνέδριο ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Μυλόπουλος, σημείωσε πως δεν θα βγούμε από την οικονομική κρίση, αν η Ελλάδα δεν γίνει παραγωγική και αυτό θα συμβεί μόνο αν στηριχθούμε στον αγροτικό κλάδο. Υπογράμμισε δε τις προσπάθειες του ΑΠΘ για σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε πως η Agrotica αποτελεί και λόγω της συγκυρίας «σημαία» του εθνικού εκθεσιακού φορέα, σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας γίνεται στρατηγική προτεραιότητα της ελληνικής οικονομίας.
Με τη σειρά του ο εμπορικός διευθυντής Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής της Yara -χορηγού του συνεδρίου- κ. Φραντσέσκο Κατερίνι, μετέφερε την πίστη της εταιρείας του στον ρόλο, αλλά και στις προοπτικές της γεωργίας για την Ελλάδα.

Τη σημασία της επιστημονικής γνώσης των γεωτεχνικών που δεν έχει αξιοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με συνέπεια την άναρχη ανάπτυξη του περιβάλλοντος, επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κ. Χρήστος Βλάχος, ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, κ. Απόστολος Αποστολίδης, υπογράμμισε τη διαχρονική συμβολή του Τμήματος στην αγροτική ανάπτυξη, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που θα παίξει στη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς τη γεωργία μέσα στην κρίση.

Υδροπονικές καλλιέργειες
Στην αξιοποίηση της υδροπονίας με στόχο τη βελτιστοποίηση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των παραγόμενων λαχανικών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή αναφέρθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, κ. Αναστάσιος Σιώμος. Τόνισε μάλιστα πως με την κατάλληλη διαχείριση της θρέψης των φυτών μπορεί να μειωθεί η περιεκτικότητα σε νιτρικά, κατεύθυνση προς την οποία συμβάλει σημαντικά η υδροπονία.
Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant, εταιρείας που παράγει τομάτα με τη μέθοδο της υδροπονίας στη Δράμα, κ. Θεμιστοκλής Μακρής, σημείωσε πως η επένδυση στη γεωργία με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η υδροπονία, μπορεί να αυξήσει την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής, κάτι που έχουν καταλάβει στο εξωτερικό. Η Wonderplant έχει επενδύσει 30 εκατ.ευρώ σε σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία και κατάφερε σε μια περιοχή με πετρώδη εδάφη, να καλλιεργεί 120 στρέμματα, παράγοντας περισσότερους από 7.000 τόνους τομάτας ετησίως. Ο ίδιος πάντως υπογράμμισε τα «αγκάθια» της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις, ενώ στάθηκε στο υψηλό κόστος ενέργειας, που όπως είπε, αποτελεί για την εταιρεία του το 40% του συνολικού της κόστους, όταν το εργατικό είναι 30%.
Αστική Γεωργία

Στο επιτυχημένο πείραμα του ΑΠΘ με τους 630 λαχανόκηπους, έκτασης 100 τ.μ. έκαστος, που δημιούργησε το Τμήμα Γεωπονίας σε έκταση 80 στρεμμάτων στο Αγρόκτημα του πανεπιστημίου και μετρά ήδη δύο χρόνια, αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρης Κωβαίος. Τόνισε μάλιστα πως πρόκειται για παγκόσμια «πρωτιά» όσον αφορά την επιφάνεια και τον αριθμό των λαχανόκηπων. Στόχος του ΑΠΘ, όπως ανέφερε, ήταν να μεταδώσει τη γνώση από τον συγκεκριμένο κλάδο στην τοπική κοινωνία, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει μάλιστα 2.000 καλλιεργητές.
Για την παραγωγή λαχανικών σε αστικό περιβάλλον, για τα διεθνή παραδείγματα και τον ρόλο του εργαστηρίου λαχανοκομίας μίλησε με τη σειρά του ο λέκτορας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Παύλος Τσουβαλτζής.

Συμβολαιακή Γεωργία
Το 13,7% των Ελλήνων γεωργών έχει ήδη υιοθετήσει τη συμβολαιακή γεωργία, ενώ ένα 24,8% θέλει αλλά δεν έχει τολμήσει ακόμα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ σε δείγμα 1.200 γεωργών ανά την Ελλάδα. Παρουσιάζοντας την έρευνα ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, κ. Αναστάσιος Μιχαηλίδης, εξήγησε πως όσοι έχουν προχωρήσει στη συμβολαιακή γεωργία θέλουν να μειώσουν το ρίσκο τους και να έχουν ένα διασφαλισμένο εισόδημα, όμως πολλοί γεωργοί είναι ακόμα επιφυλακτικοί. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας ξεκίνησε ως βασική λειτουργική αρχή μεταξύ των γερμανικών συνεταιρισμών και των μελών τους τον 19ο αιώνα. Ανέφερε δε στα πλεονεκτήματά της για τον γεωργό, τον περιορισμό του κινδύνου και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα μειονεκτήματά της, μεταξύ άλλων, την αδυναμία διαπραγμάτευσης και την τήρηση των δεσμεύσεων.
Για την συμβολαιακή γεωργία στην πράξη μίλησαν μάλιστα ο διευθυντής της Emphyton, Γεώργιος Πουλτσίδης, με ιδιαίτερη αναφορά στο κομμάτι της δενδροκομίας και τις δυσκολίες του, αλλά και ο διευθυντής διασφάλισης ποιότητας της Μπάρμπα Στάθης, κ. Χρήστος Μουρτζιόπουλος, που τόνισε πως η επιχείρηση πρώτη στην Ελλάδα καθιερώνει στη δραστηριότητά της τους όρους «ομάδες παραγωγών» και «συμβολαιακή γεωργία» και συνεργάζεται με 1.200 παραγωγούς.

Βιολογική Γεωργία
Σταθερή -με εξαίρεση την έξαρση του 2004- έως ανοδική πορεία ακολουθεί από το 2002 έως το 2011 η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να φτάνουν το 2011 τα 2,13 εκατομμύρια στρέμματα. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, κ. Δήμητρα Προφήτου, στόχος της βιολογικής γεωργίας είναι η υψηλή διατροφική αξία, με ασφάλεια για τον καταναλωτή, η προστασία του περιβάλλοντος, η μη χρήση τροποποιημένων γενετικά οργανισμών, αλλά και η προστασία της υγείας των αγροτών. Στα δε προβλήματά της στην Ελλάδα ανέφερε το υψηλό κόστος παραγωγής, τη δυσκολία στην προμήθεια βιολογικών εφοδίων, αλλά και την εκπαίδευση των καλλιεργητών, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να δοθούν ερεθίσματα στους αγρότες για να στραφούν προς τις βιολογικές καλλιέργειες.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο.