Ανοίγουν οι πύλες του Φεστιβάλ Thess Clean -Thess Green, του 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, 2 Ιουνίου, στους χώρους της ΔΕΘ στο Περίπτερο 16 - Εγκαίνια αύριο στις 18:00 μμ, από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο

Η διενέργεια του Thess Clean -Thess Green αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo, με σκοπό να εξοικειώσει τους δημότες της πόλης με τις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας -μείωση απορριμμάτων – επανάχρηση - ανακύκλωση υλικών. Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί αλλά και αποδεικνύει έμπρακτα τον υψηλό βαθμό ενεργοποίησής του προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των δημοτών του, της αλλαγής νοοτροπίας σχετικά με την απόρριψη των αστικών αποβλήτων και της στροφής προς μία ορθολογικότερη, «πράσινη» διαχείριση τους. Το Φεστιβάλ διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά ενώ πολλά σχολεία της πόλης έχουν προγραμματίσει ήδη επίσκεψη στους χώρους του Φεστιβάλ και συμμετοχή των μαθητών τους στις δράσεις του. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, ενημερωτικές ημερίδες και εργαστήρια για ενήλικες, παραστάσεις, εργαστήρια και Λούνα Παρκ για τους μικρούς επισκέπτες και τους μαθητές των σχολείων.

Οι Ημερίδες και το Συνέδριο θα μεταδοθούν και διαδικτυακά από: www.helexpo.gr/festival-kyklikis-oikonomias & τη σελίδα του Facebook:Thess Clean Thess Green. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, και σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών, Κέντρο Διαλογής & Ταξινόμησης Β. Ελλάδας, θα βρίσκεται σε λειτουργία το Repair Cafe, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν για δωρεάν επιδιόρθωση τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους. Εφόσον η συσκευή επιδιορθώνεται, θα επισκευάζεται άμεσα, όσο ο κάτοχος της θα απολαμβάνει έναν καφέ, κερασμένο από την εταιρεία. Εάν η συσκευή δεν διορθώνεται, ο κάτοχος θα έχει την επιλογή να την αφήσει για ανακύκλωση. Επιπλέον, παράλληλα με τις δράσεις του Φεστιβάλ, θα βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, στο περίπτερο 16: α) η έκθεση του Κέντρου ιστορίας Θεσσαλονίκης «Δημόσια Καθαριότητα. Υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης: Από τους σκουπιδόλακκους στην αρχαιότητα, στους οργανωμένους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην Ανακύκλωση» και β) η έκθεση καλλιτεχνικών έργων και δημιουργιών των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: ”Οι Παιδικοί Σταθμοί ανακυκλώνουν και δημιουργούν τα μνημεία της πόλης”.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – το γνωστό σύστημα του Μπλε Κάδου, και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας. Λοιποί υποστηρικτές: ΕΥΑΘ, ΑΝΑΚΕΜ, TOMRA, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., ΑΝ.Α.Β.Ε., Κάθε Κουτί Μετράει, ΕΕΘ, EAST-WEST GREECE, fil-eco, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΕΝΔΙΑΛΕ. Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, GREEN AGENDA, TV 100 - FM 1OO – FM100,6. Σημειώνεται πως η είσοδος στο Φεστιβάλ, όλες τις ημέρες λειτουργίας του, θα είναι δωρεάν ενώ, παράλληλα, θα διατίθεται και ελεύθερο πάρκινγκ για τους επισκέπτες.