ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΕΧΝΗ"‏ | HELEXPO

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • English
  • Ελληνικά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ "ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΤΕΧΝΗ"‏

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία, με τίτλο «Ορθοδόξων Τέχνη», θα φιλοξενήσει η ΔΕΘ-Helexpo στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μάλιστα για πρώτη φορά. Το θεματικό αυτό αφιέρωμα θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 3 και στο επίκεντρό του θα βρίσκεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, σημαντικό μέρος των εκθεμάτων του οποίου θα μεταφερθεί για τις ανάγκες της ΔΕΘ στο εκθεσιακό κέντρο. 

Η λειτουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου στην 79η ΔΕΘ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη στενή συνεργασία και στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμου. Εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερά άμφια, παλιά Ευαγγέλια, αγιογραφημένα χειρόγραφα, εγκόλπια, σταυροί και πολλά άλλα εκθέματα του Εκκλησιαστικού Μουσείου, που έχει την έδρα του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, θα «ταξιδέψουν» το κοινό στο μεγαλείο της Ορθόδοξης τέχνης και παράδοσης, φέρνοντας το εγγύτερα στη σταθερή διαλεκτική που ανέκαθεν διατηρούσε η Ορθοδοξία με την τέχνη. Μάλιστα, στον χώρο όπου θα λειτουργήσει το Εκκλησιαστικό Μουσείο θα στηθεί και ένα παρεκκλήσι, σε φυσικό μέγεθος, που αναμένεται να προσελκύσει τα βλέμματα και τον θαυμασμό των επισκεπτών. 

«Η ΔΕΘ είναι ένα οργανικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης και οι σχέσεις μας ήταν πάντα στενές. Μέσω της συμμετοχής της Ιεράς Μητρόπολης στη φετινή διοργάνωση, που αναμένεται ιδιαίτερα επιτυχής, μετά και την περσινή σημαντική επισκεψιμότητα, θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά το ευρύ κοινό στο μεγαλείο της Ορθοδοξίας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην 79η ΔΕΘ», σημείωσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμος, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκο Ποζρικίδη.  

Περιμετρικά του Εκκλησιαστικού Μουσείου θα λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος με εκκλησιαστικά είδη, στον οποίο θα εγκατασταθούν επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό. Αγιογραφίες και βυζαντινή ζωγραφική, ασημένιες και ασημόχρυσες εικόνες, βιτρό και ψηφιδωτά, άμφια, καντήλια, μανουάλια, εκκλησιαστικές εκδόσεις, cd βυζαντινής μουσικής, μοναστηριακά είδη, προϊόντα από το Άγιον Όρος θα είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εργαστηρίων τις τεχνικές κατασκευής των προϊόντων των εκθετών.