ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 79ης ΔΕΘ | HELEXPO

ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • English
  • Ελληνικά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 79ης ΔΕΘ

Υπερθέαμα επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, τεχνολογίας, πολιτισμού και αναψυχής συνιστά η 79η ΔΕΘ, που ανοίγει τις «πύλες» της το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 του μήνα, με την προσδοκία να ξαναγίνει σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα.

Οι συμμετοχές των εκθετών φτάνουν περίπου τις 1.000, μέγεθος αυξημένο σε σχέση με το 2013 και διπλάσιο σε σύγκριση με το 2012. Από αυτές, ποσοστό περίπου 35% είναι νέες συμμετοχές, οι οποίες δεν έχουν λάβει ξανά μέρος στην έκθεση, γεγονός ενδεικτικό του αυξανόμενου δυναμισμού της ΔΕΘ και της εμπιστοσύνης από την πλευρά των επιχειρήσεων.


Λεζάντα φωτογραφίας από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κώστας Δήμου, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργος Ορφανός, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής. 

«Η Έκθεση εξελίσσεται σταδιακά αλλά σταθερά σε βαλκανικό γεγονός, που είναι και το πρώτο σκαλοπάτι για την διεθνοποίησή της», επισήμανε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας. Ο κ. Τζήκας υπογράμμισε ακόμη πως από εδώ και πέρα το μεγάλο στοίχημα για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα και τις εκθέσεις του είναι η διεθνοποίηση του και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΘ-HELEXPO επεξεργάζεται σχετική πρόταση προς την Πολιτεία, η οποία θα είναι έτοιμη εντός του Οκτωβρίου. Κάλεσε δε, όλες τις κοινωνικές ομάδες να προστατεύσουν τον πανηγυρικό και εμπορικό χαρακτήρα της έκθεσης, σημειώνοντας πως η πολιτική «προίκα» της διοργάνωσης, δηλαδή η παρουσία του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, είναι θετική και πρέπει να περιφρουρηθεί. 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργος Ορφανός, τόνισε πως για όσους έχουν μεγαλώσει με τη ΔΕΘ, η διοργάνωση αποτελεί πάντα αφορμή συγκίνησης και περίσκεψης. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο κάλεσε όσους επέλεξαν να διαδηλώσουν ανήμερα των εγκαινίων να σεβαστούν τον θεσμό και να έχουν κατά νου πως σε μια γιορτή ο επισκέπτης τιμά τον οικοδεσπότη που τον φιλοξενεί στο σπίτι του, που είναι η Θεσσαλονίκη.  «Η φετινή, 79η διοργάνωση διεξάγεται σε μια εποχή όπου η χώρα μας πραγματοποιεί σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης», είπε ακόμη ο κ. Ορφανός.

«Η εμπιστοσύνη στον θεσμό της ΔΕΘ δεν προέρχεται μόνο από την εγχώρια αγορά και τις Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και από το εξωτερικό. Οι Επίσημες Διεθνείς Συμμετοχές είναι 19 και αφορούν είτε σε απευθείας κρατική παρουσία, είτε στο επίπεδο διμερών Επιμελητηρίων», τόνισε με τη σειρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Ανέφερε δε, πως η 79η ΔΕΘ έχει να επιδείξει την εκθεσιακή παρουσία δυναμικών και εξωστρεφών Ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και Επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων από όλη τη χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κώστας Δήμου, ανέφερε πως το Δ.Σ. του εθνικού εκθεσιακού φορέα έδωσε πολύ μεγάλη βαρύτητα φέτος στην επιτυχία της 79ης ΔΕΘ, ενώ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, τόνισε πως οι υπηρεσίες της ΔΕΘ-HELEXPO είναι έτοιμες να υποστηρίξουν πλήρως τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.

Οι εκδηλώσεις της 79ης ΔΕΘ

Η 79η ΔΕΘ φιλοξενεί ορισμένες μοναδικές εκδηλώσεις και αφιερώματα, που όμοια τους δεν έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν ή δεν έχουν συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η Έκθεση του CERN (που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό της Θεσσαλονίκης επί 1,5 μήνα), όπου ο επισκέπτης πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προέλευση του σύμπαντος και στην καρδιά της ύλης. Για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα ένα ειδικό θεματικό αφιέρωμα στην Ορθοδοξία, το οποίο εκτός των άλλων φιλοξενεί και το Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. 

Από την 79η ΔΕΘ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και ένα μοναδικό Θεματικό Πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας με στεγασμένους κυρίως αλλά και ελεύθερους χώρους 2.500 τ.μ., το οποίο είναι εγκατεστημένο στο Περίπτερο 1 και θα είναι ανοιχτό για έξι μήνες. 

Στο πεδίο της τέχνης, φέτος, η επετειακή CHEAPART γιορτάζει τα 20 χρόνια της στην 79η ΔΕΘ, όπου για εννέα μέρες πάνω από 100 καλλιτέχνες με περισσότερα από 1.500 έργα θα παρουσιαστούν στο κοινό.  

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της 79ης ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η Έκθεση Συλλεκτικών Υπολογιστών και Παιχνιδομηχανών RETRObit του retroclub.info, ειδικό αφιέρωμα για τα παιδιά με θεατρικές παραστάσεις, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις και βέβαια το εντυπωσιακό εναέριο θέαμα με μηχανές και ακροβάτες, οι οποίοι φέτος θα περπατούν εναέρια και πάνω από τις πολυκατοικίες της οδού Αγγελάκη. 

Η μουσική με τη σειρά της βρίσκεται και αυτή στο επίκεντρο της 79ης ΔΕΘ, καθώς στο MAD North Stage Festival συμμετέχουν δημοφιλείς καλλιτέχνες και τραγουδοποιοί, με τον Διονύση Σαββόπουλο να γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας του στα μουσικά δρώμενα. Αναβαθμισμένος είναι και ο Διαγωνισμός Μουσικών Συγκροτημάτων Music Band Festival.

Μέγας Χορηγός της 79ης ΔΕΘ είναι ο ΟΠΑΠ, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, ενώ επίσημο ξενοδοχείο του Mad North Stage Festival είναι το Grand Hotel Palace.

Χορηγοί είναι επίσης η Κεντρική Αγορά Αθηνών (εισιτήρια), η Εγνατία Οδός, η Skyserv, η ICAP (για το αφιέρωμα Innotech) και η εταιρεία Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ Βιομηχανία Ειδών Διατροφής (για το Mad North Stage Festival).

Ακόμη, την εκτύπωση των προσκλήσεων προσφέρει το ξενοδοχείο Domotel Les Lazaristes, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. 

Το ωράριο λειτουργίας της 79ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή από τις 12:30 έως τις 22:00 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 22:00. Τις καθημερινές θα λειτουργεί από τις 16:00 έως τις 22:00, ενώ το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13 και 14 Σεπτεμβρίου) θα είναι ανοιχτή από τις 10:00 έως τις 22:00. 

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ το Σάββατο των εγκαινίων (6 Σεπτεμβρίου) και τις καθημερινές (8-12 Σεπτεμβρίου), ενώ την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο Σαββατοκύριακο (13 και 14 Σεπτεμβρίου) είναι 5 ευρώ. Το οικογενειακό εισιτήριο είναι 10 ευρώ, ενώ οι πολύτεκνοι και τα ΑΜΕΑ θα πληρώνουν 3 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. 


ΟΜΙΛΙΑ ΥΜΑΘ, κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 79η ΔΕΘ (PDF)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ-HELEXPO, κ. ΤΑΣΟΥ ΤΖΗΚΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 79ΗΣ ΔΕΘ (PDF)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΘ-HELEXPO, κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΟΖΡΙΚΙΔΗ (PDF)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (PDF)

Δελτίο Τύπου - Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014 (PDF)