Η Λέσβος με μία ιστορία αδιάλειπτης δραστηριότητας, έμαθε να ζει μισή στον ουρανό, μισή στη γη, μισή στην αμφιβολία, μισή στην αθανασία, μισή στον χαμό, μισή στην ελπίδα. Συχνά είναι ακατανόητοι ή δυσανάγνωστοι οι λόγοι που έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες παραγωγής δειγμάτων συνεχούς πολιτισμού που ποτέ όμως δεν έμειναν φυλακισμένα στο νησί.

Αντιθέτως εξήχθησαν επηρεάζοντας τη διανόηση εντός και εκτός Ελλάδας σε όλες τις μορφές του λόγου και της σκέψης από την αρχαιότητα ως σήμερα. Σήμερα η ποίηση, πανταχού παρούσα στη ζωή, στην ιστορία, στη μνήμη, στην κληρονομιά, στην ηθική, το πνεύμα, στην καθημερινότητα, δείχνει το μέλλον. Πρώτο το νησί στις εκτυπώσεις βιβλίων (λογοτεχνικών, ιστορικών, λαογραφικών κλπ).

Με 16 θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες σε όλο το νησί, αρκετοί σύλλογοι και σχολές εικαστικής τέχνης, πολλοί μουσικοί, τραγουδοποιοί και πολλά μουσικά σχήματα. Πολλές ομάδες χορού, χορωδίες και πολιτιστικά σωματεία που συντηρούν τις γιορτές παράδοσης. Η έμπνευση σε αυτό τον τόπο είναι διαρκής. Το φυσικό οργιαστικό τοπίο από τη μία, η φωνή της Σαπφούς από την άλλη, που κατοικεί στο μυαλό και στις καρδιές όλων και μας παρακινεί να σκεφτούμε τη γνώση σαν ανάμνηση, όπως λέει ο Πλάτωνας στον <<Φαίδωνα>>.

Ο χαρακτηρισμός ολόκληρου του νησιού ως Γεωπάρκο από την UNESCO συνέβη α) εξαιτίας της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και β) εξαιτίας της ποικιλίας του φυσικού περιβάλλοντος και της σημαντικότητας των ιδιαιτεροτήτων του (Απολιθωμένο Δάσος, υδροβιότοποι, σπάνια πουλιά, πλούσια χλωρίδα, πλούσιο υπέδαφος, βότανα, μονοκαλλιέργεια ελιάς, ιαματικές πηγές κλπ).

Μοναδικοί παραδοσιακοί οικισμοί με πέτρα και ξύλο-ένα με την φύση που οργιάζει και προσφέρει απλόχερα ομορφιά και υγεία στον ντόπιο πληθυσμό και στους επισκέπτες. Μοναδικοί παραθαλάσσιοι οικισμοί με παραλίες και παραδοσιακά καφενεία που φιλεύουν με το απαράμιλλο μυτιληνιό ούζο , την τοπική σαρδέλα των κόλπων του νησιού, τα εξαιρετικά τυριά, το λάδι το μοναδικό και όλα τα τοπικά εδέσματα της πανέμορφης Λεσβιακής κουζίνας-μοναδικό πάντρεμα μυτιληνιάς και μικρασιάτικης.

Είναι τιμή μας που η έκθεση PHILOXENIA είναι αφιερωμένη φέτος στο δικό μας νησί, στο όμορφο, στο φιλόξενο, στο μοναδικό. Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε και είναι υποχρέωση μας να δουλέψουμε σαν νησί με μεγαλύτερη πίστη και αφοσίωση-μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα για την ανάταση της χώρας μας μετά την οικονομική κρίση και την ανθρωπιστική κρίση του μεταναστευτικού προσηλωμένοι και υπερασπιζόμενοι πάντα τις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά που γέννησε αυτός ο τόπος και διαχρονικά υπηρετούμε ως σήμερα.