
Παναγιώτης Μπαμίδης
Aναπλ. Καθηγητής Πληροφορικής & Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Είναι ιδρυτής και συντονιστής τεσσάρων ερευνητικών ομάδων, Medical Education Informatics, Assistive Technologies and Silver Science, Applied and Affective Neuroscience και Health Services Research.
Την τελευταία δεκαετία, συντονίζει 6 μεγάλα Ευρωπαϊκά Έργα (captain-eu.org; mokefreebrain.eu; www.meducator.net; www.longlastingmemories.eu, www.epblnet.eu, www.childrenhealth.eu), ενώ έχει λάβει μέρος σε διάφορα άλλα ερευνητικά προγράμματα τόσο Εθνικά, όσο και Ευρωπαϊκά.
Έχει δημοσιεύσει σε περισσότερα από 100 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 400 διεθνή επιστημονικά συνέδρια, καθώς και διάφορα κεφάλαια σε βιβλία με περισσότερες από 2500 αναφορές (h-index>24). Είναι κριτής σε πάνω από 30 περιοδικά, ενώ έχει διατελέσει Guest Editor σε περισσότερες από 25 ειδικές εκδόσεις (special issues). Επίσης, είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής σε 5 περιοδικά και Associate Editor των περιοδικών JMIR. Τα τελευταία χρόνια, διατελεί Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ) και του Διεθνές Society of Applied Neuroscience, είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Αλτσχαϊμερ και συγγενών διαταραχών, της Ελληνικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής και Έρευνας, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αεροδιαστημικής, και τ..αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Είναι σύμβουλος του Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος. Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Karolinska Institute της Σουηδίας (2014-2016). Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Open Knowledge Foundation (OKFN) και ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος στην Ελλάδα.
Τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας του Α.Π.Θ. για την ερευνητική του δραστηριότητα ως μέλος ΔΕΠ-νέος ερευνητής σε χρηματοδοτούμενα έργα (2009), το Βραβείο Αριστείας από την Κοσμητεία του Α.Π.Θ για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων (2016) και για τη συνολικά υψηλή ακαδημαϊκή του επίδοση (2018). Το 2015 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή στο Karaganda State Medical University του Καζακστάν καθώς, και το μετάλλιο Pospelov για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Ιατρικής Εκπαίδευσης από το ίδιο Πανεπιστήμιο.
Επίσης, διερευνά ενεργά τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες για Ενεργό και Υγιή Γήρανση, καθώς και τις ειδικές εκπαιδευτικές/αναπτυξιακές διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση σημασιολογικών τεχνολογιών και IoT. Το 2012, καθιέρωσε το Οικοσύστημα Φροντίδας Υγείας LLM Care (www.llmcare.gr), την επιχειρηματική εκμετάλλευση του έργου LLM, το οποίο είναι υποψήφιο reference site του European Initiative of Active and healthy Ageing (EIP-on-AHA). Το 2014 ίδρυσε το «Active and Healthy Ageing Living Lab» στη Θεσσαλονίκη (ThessAHALL; http://www.aha-livinglabs.com/), το οποίο το 2016 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ζωντανών Εργαστηρίων (ENoLL).
Το 2017, κατέκτησε την τιμητική θέση του Visiting Professor του Medical Education Technology, Innovation and Change του Leeds Institute of Medical Education (LIME) του Πανεπιστημίου του Leeds στην Αγγλία.