Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης


Διευθύνων Σύμβουλος, WE DO LOCAL


Προσωπικά Στοιχεία

Ο Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο Κρήτης το 1958.

Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Καραταράκη και έχουν μια κόρη, την Όλγα.

Σπουδές

Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στο Ρέθυμνο, φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, Ρόδου (19η σειρά, πτυχίο 1977).

Συνέχισε τις σπουδές του στο School of Hospitality Management του Florida International University στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, από όπου, το 1979 πήρε το πτυχία B.Sc. (Double Major Degree, with Honors) σε International Hotel & Food Service Management. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο M.Sc., σε International Hotel & Food Service Management, το 1981.

Κατά την διάρκεια των σπουδών του, είχε την ευκαιρία να εργαστεί σε μεγάλα ξενοδοχεία πολυεθνικών εταιρειών στο Μαϊάμι.

Έχει παρακολουθήσει σειρά πολυήμερων πιστοποιημένων σεμιναρίων για Γενικούς Διευθυντές του Cornell University, School of Hotel Administration.

Επαγγελματική δραστηριότητα

Η συνεργασία του με την οικογένεια Δασκαλαντωνάκη είχε ξεκινήσει ήδη από το 1977. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αμερική και την εκπλήρωση της θητείας του εργάστηκε ως Υποδιευθυντής, Food & Beverage Manager, στο ξενοδοχείο RITHYMNA BEACH. (1984 - 1988).

Τον Νοέμβριο του 1988, σε ηλικία 30 ετών ,ανέλαβε το pre-opening και τη Γενική Διεύθυνση ( Απρίλιος 1989 ) του νεόδμητου πολυτελούς ξενοδοχείου GRECOTEL CRETA PALACE, στο Ρέθυμνο Κρήτης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2012.

Ενδιάμεσα , από το 1994 μέχρι το 1996 είχε αναλάβει την Γενική Διεύθυνση του Grecotel Rithymna Beach.

Παράλληλα με την Γενική Διεύθυνση των ξενοδοχείων, για 10 συνεχή χρόνια διετέλεσε Διευθυντής Αγορών του Ομίλου .

Έπειτα από 30 χρόνια στη Γενική Διεύθυνση πολυτελών ξενοδοχείων, το 2012 ανέλαβε να οδηγήσει την Grecotel Hotels & Resorts σε νέα μονοπάτια, από τη θέση του Director of Operations.

Κύρια ενασχόλησή του είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προϊόντα με ταυτότητα, τα ολοκληρωμένα concept και οι λεπτομερείς Λειτουργικές Οδηγίες που προσδίδουν ισχυρή ταυτότητα και δημιουργούν υπεραξία.

Από το 2013 είναι συντονιστής εκπαίδευσης της Grecotel σε θέματα Γαστρονομίας, όσον αφορά τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, τα νέα καινοτόμα προϊόντα της Grecotel, την «προϊοντική» εξέλιξη τους και τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού ,για τα 127 εστιατόρια και 87 μπαρ του Ομίλου.

Ο Δημήτρης Μ. Καλαϊτζιδάκης έχει οργανώσει και επιμεληθεί σημαντικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας με προσκεκλημένους προσωπικότητες διεθνούς κύρους: Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων , Ηγέτες της θρησκευτικής ( ορθόδοξης και καθολικής ) κοινότητας και άλλες προσωπικότητες.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εκδηλώσεις :

 • Το επίσημο γεύμα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που παρέθεσε το 1996 η Grecotel προς τιμήν της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, κ.κ. Hillary Clinton, στην Αρχαία Ολυμπία (Μάρτιος 1996)
 • To επίσημο γεύμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.κ. Ζακ Σαντέρ (Απρίλιος 1998)
 • Το επίσημο γεύμα των Αρχηγών Επιτελείων Στρατού ΝΑΤΟ (1999) με την παρουσία του General Director του N.A.T.O. Sir George Robertson και του Secretary General του N.A.T.O. Javier Solana.
 • Το επίσημο γεύμα των Πρωθυπουργών Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Keqiang (2014), καθώς και του Προέδρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου της Κίνας κ. Guo Taicheng (2015).

Ανάδειξη και Αποδοχή των Παραδοσιακών Προϊόντων

Παρά τις ακαδημαϊκές του σπουδές στην Αμερική και τα συνεχή ταξίδια του ανά τον κόσμο, από πολύ νωρίς πίστεψε στην αξία και τη δυναμική των Κρητικών Προϊόντων.

Έθεσε προσωπικό στοίχημα την ανάδειξη τους με σκοπό την αποδοχή και αναγνώριση τους από τους πελάτες και τους συνεργάτες και διεκδίκησε για αυτά την υπεραξία που τους άξιζε.

Τα τελευταία 7 χρόνια η προσπάθειά του έχει αναγνωριστεί και έχει βραβευτεί από τους καθιερωμένους θεσμούς των Tourism και Hospitality Awards για υποψηφιότητες που υπέβαλε, με 15 βραβεία, εκ των οποίων τα 11 είναι GOLD AWARDS (ΧΡΥΣΑ ΒΡΑΒΕΙΑ) για αντίστοιχα projects που σχεδίασε, ανέπτυξε και υλοποίησε στα ξενοδοχεία της Grecotel .

Τα 3 GOLD αφορούν GOLD AWARDS για Αριστεία - Καινοτομία στον Επισιτισμό

Με επαγγελματισμό και πάθος

Λατρεύει τις προκλήσεις, βάζοντας πάντα ψηλά τον πήχη. Έχει χαρακτηριστεί ως πολίτης του κόσμου και έχει καταξιωθεί ως βαθύς γνώστης της γαστρονομίας. Χαίρει εκτίμησης από τους συνεργάτες του και γενικά από τους συναδέλφους του στο τουριστικό κλάδο.

Πάνω απ΄όλα, είναι περήφανος Κρητικός, που υποστήριξε με πάθος και εξέλιξε με τις γνώσεις του στην ξενοδοχεία την περίφημη Κρητική Φιλοξενία και την Κρητική Διατροφή. Εμπνέεται από τη γευστική Ελληνική κουζίνα, τη μοναδικότητα του Ελληνικού τοπίου, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τους μύθους και τις παραδόσεις, τις οποίες συνδυάζει και δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες.

Αρθρογραφεί και κάνει ομιλίες για τη Κρητική Διατροφή. Θεωρείται αυθεντία στη διασύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα, την χρήση και προβολή των τοπικών προϊόντων και των αυθεντικών εμπειριών και γεύσεων στον τουρισμό.

Άρθρα του (32) έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο, εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένος ομιλητής σε 58 ημερίδες, συνέδρια, εθνικά και διεθνή, πάνελ, στρογγυλά τραπέζια, καθώς και επαγγελματικές εκθέσεις .

Έχει εκπροσωπήσει την Grecotel τρεις (3) φορές ( Ιούνιο & Νοέμβριο 2018 καθώς και Οκτώβριο 2019 ), σε περιφερειακές συναντήσεις της European Bank of Research and Development ( Ε.Β.R.D. ), συναντήσεις – πρωτοβουλίες της, σε Ελληνικό και Διαβαλκανικό επίπεδο (Αθήνα και Μαυροβούνιο), μεταφέροντας - παρουσιάζοντας την εμπειρία του σε θέματα διασύνδεσης του Πρωτογενή Τομέα με τον Τουρισμό και την ένταξη – χρήση και προβολή των παραδοσιακών προϊόντων σε ξενοδοχεία πολυτελείας.

Έχει συμμετάσχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και ψηφιακά μέσα καθώς και σε promotional βίντεο.

Από το 2012 είναι Υπεύθυνος και συντονίζει την Ετήσια Φιλανθρωπική Εκδήλωση

της Grecotel - NDF για το Σύλλογο «ΑΓΑΠΗ», για Άτομα με Αναπηρία και Νοητική Υστέρηση, της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο Ρέθυμνο.

Επί σειρά ετών συμμετείχε ως εθελοντής - μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνης για την οργάνωση της γιορτής - θεσμό για το νησί, «Γιορτή Κρητικής Διατροφής», με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

Για 3 συνεχή χρόνια συντόνιζε το πρόγραμμα επίσκεψης, παραμονής και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των μεταπτυχιακών σπουδαστών του Ιταλικού Πανεπιστημίου των Γαστρονομικών Επιστημών ( Slow Food ) στην Κρήτη.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα δράσης τους είχε τίτλο ‘’Πολιτισμός Τροφίμων – Επικοινωνώντας τα Ποιοτικά Προϊόντα’’

Παίρνει μέρος ως κριτής σε διαγωνισμούς βράβευσης καινοτόμων προϊόντων με πρωτοποριακό design συσκευασίας, καθώς και σε διαγωνισμούς μαγειρικής.

Χαρά του είναι να παραδίδει μαθήματα υγιεινής μαγειρικής στα πρότυπα της Κρητικής Διατροφής σε παιδιά, υπό μορφή παιχνιδιού.

Αυτήν την περίοδο ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίου με θέμα την Διασύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα.

Κοινωνική δράση

 • Διευθύνων Σύμβουλος (από το 2020), εκπρόσωπος της Grecotel στην πρωτοβουλία βιώσιμης ανάπτυξης “We do Local” (Πράττουμε Τοπικά) (http://www.wedolocal.gr/gr).
 • Πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία πιστοποίησής και προώθησης επιχειρήσεων που στηρίζουν την τοπική παραγωγή και φιλοξενία, μέσα από τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική Γαστρονομία. Η Grecotel είναι ιδρυτικό μέλος – μέτοχος από το 2015.
 • Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας» (από 2016) (http://www.mae.com.gr/phiiotalambdaomicroniota-muaepsilon.html).
 • Μέλος της Aegean Foundation of Anthropology (AFA) με έδρα τη Νέα Υόρκη (από 2019).
 • Ενεργό μέλος της Ομάδας Τουρισμού Κρήτης (από 20/02/2021 )
 • Ενεργό μέλος της ολιγομελούς Ομάδας Συνεργασίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (ΔΕ&Τ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την διασύνδεση της Τουριστικής Εκπαίδευσης με την Τουριστική Βιομηχανία. (από 20/03/21)
 • Μέντορας σε θέματα Τουρισμού και Ξενοδοχειακού Management του Προγράμματος Εργασιακής Καθοδήγησης ΤΕΒΑ, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ωφελούμενοι ΤΕΒΑ, Έργου δράσης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (από 21/04/21)
 • Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης (1994 – 1999)
 • Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων Τουρισμού (Οκτώβριο 1989)
 • Officier Maître de Table της Chaine des Rôtisseurs, παράρτημα Ελλάδος (1988).

 

Γλώσσες

Αγγλικά, Γαλλικά