Ματσούκα Πηνελόπη


Εκδότης πεζοπορικών χαρτών και οδηγών
Εκδοτική εταιρεία ΑΝΑΒΑΣΗ


Γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη, το 1961. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Βέλγιο και τέλειωσε το σχολείο στο Παγκράτι. Σπούδασε Οδοντιατρική αλλά το πάθος για τη φύση και την ορειβασία την έκανε να μεταπηδήσει στη βιολογία και ολοκλήρωσε τις περιβαλλοντικές της σπουδές στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με το WWF, ως υπεύθυνη του προγράμματος προστασίας των αρπακτικών πουλιών στη Δαδιά του Έβρου και στη συνέχεια, συμμετείχε ως περιβαλλοντολόγος σε χωροταξικές μελέτες.

Στα τέλη του 1997 ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία, Ανάβαση, με κύριο αντικείμενο την έκδοση πεζοπορικών χαρτών και οδηγών. Έχει περπατήσει – και αναρριχηθεί – στα περισσότερα ελληνικά βουνά, στις ‘Αλπεις και την κεντρική Ασία (Παμίρ, Θιβέτ, Νεπάλ) και περπατήσει η ίδια τα περισσότερα μονοπάτια που αποτυπώνονται στους χάρτες της Ανάβασης.

Το άλλο μεγάλο πάθος της είναι η φωτογραφία φύσης και τοπίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την αεροφωτογράφηση και έχει εκδόσει 10 αεροφωτογραφικά λευκώματα στη σειρά «όπως πετάει ο γλάρος».

Την συγκινούν η ομορφιά και το χειροποίητο των ελληνικών τοπίων.