Περιφερειακό σημείο συνάντησης του διεθνούς τουριστικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φιλοδοξεί να καταστεί

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 20 Νοέμβριος, 2013
Περιφερειακό σημείο συνάντησης του διεθνούς τουριστικού κλάδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φιλοδοξεί να καταστεί στο επόμενο διάστημα η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA, προσελκύοντας εμπορικούς επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.
 
Άλλωστε, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ενόψει της έναρξης των εκθέσεων PHILOXENIA και POLIS, η διεθνοποίηση θα είναι ο πρώτος στρατηγικός στόχος του νέου επιχειρησιακού πλάνου της ΔΕΘ-HELEXPO.
 
Η 29η PHILOXENIA εγκαινιάζεται αύριο στις 20:00 από την Υπουργό Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, με 235 εκθέτες (150 άμεσοι και 85 έμμεσοι) και με περισσότερους από 100 προσκεκλημένους ξένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από 33 χώρες, οι οποίοι θα έχουν πάνω από 1.000 προκαθορισμένα ραντεβού με Έλληνες εκθέτες. Στη φετινή διοργάνωση ο στεγασμένος εκθεσιακός χώρος είναι αυξημένος κατά 10% στα 3.200 τ.μ.
Από τους hosted buyers, το 74% προέρχεται από την Ευρώπη, το 15% από τα Βαλκάνια, το 14% από την Ασία, το 10% από την Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Βραζιλία) και το 2% από την Αφρική. Εξ αυτών, το 39% είναι διοργανωτές εκδηλώσεων, το 34% τουριστικοί πράκτορες, το 30% ταξιδιωτικά γραφεία wholesaler και το 29% ταξιδιωτικά γραφεία retailer.
 
«H ΔΕΘ-Helexpo, υλοποιώντας τη νέα της στρατηγική για διεθνοποίηση των κλαδικών εκθέσεων, ανοίγει τη PHILOXENIA σε ακόμη περισσότερες αγορές και εμπορικούς επισκέπτες, προβάλλοντας παράλληλα την τεράστια τουριστική δυναμική της χώρας» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης.
 
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε πως εκτός από τους προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες, την PHILOXENIA θα επισκεφτούν και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού απ΄ όλο τον κόσμο, αναφέροντας μάλιστα, μεταξύ άλλων, ένα γκρουπ 35 Τούρκων ταξιδιωτικών πρακτόρων.
 
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε πως η φετινή PHILOXENIA αφουγκράζεται το κλίμα της εποχής και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, χαρακτηρίζοντας την έκθεση θεσμό, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (γαστρονομικός, θρησκευτικός, ιατρικός, αγροτικός κτλ), που μπορούν να επεκτείνουν το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο συνέδριο για τον προσκυνηματικό τουρισμό, που διοργανώνει από κοινού με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, με θέμα «Μακεδονία-Θράκη: Τόποι Αγίων, Τόποι Προσκυνητών», την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Νοεμβρίου.
 
Με τη σειρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ, κ. Γιώργος Τσαμασλής, αναφέρθηκε στην επιτυχή επαναδραστηριοποίηση του Οργανισμού, με την ενεργό συμμετοχή και στήριξη όλων των τοπικών φορέων. Τόνισε μάλιστα πως ο Οργανισμός το 2014 θα διαθέσει ποσό 350.000 Ευρώ για τη χρηματοδότηση των δράσεων του και θα συμμετάσχει σε περισσότερες από 19 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Ο κ. Τσαμασλής υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να το καταστήσουν μία από τις έδρες τους (hub), καθώς και άλλων αερομεταφορέων για περισσότερες συνδέσεις με την πόλη.
 
Να σημειωθεί ότι πέρα από το διεθνές στοιχείο, στην 29η PHILOXENIA έντονη θα είναι η εκπροσώπηση από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, καθώς συμμετέχει η πλειονότητα των Περιφερειών, προβάλλoντας τις αρετές των περιοχών τους και προσκαλώντας τη διεθνή τουριστική αγορά να τις γνωρίσει.
 
Η «καρδιά» της αυτοδιοίκησης
«χτυπά» στην 9η POLIS
 
Παράλληλα με τη PHILOXENIA, διοργανώνεται και η 9η Έκθεση Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημόσιου-Κοινωνικού Τομέα & Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, POLIS, την οποία θα εγκαινιάσει αύριο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, όπου και θα παρουσιαστούν όλες οι σύγχρονες εξελίξεις στην παροχή υπηρεσιών και την παραγωγή προϊόντων, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του. Σημαντική θα είναι η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, καθώς στην POLIS δίνεται και φέτος το «ραντεβού» όλων των αιρετών της αυτοδιοίκησης.
 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και συγκεκριμένα στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2013, θα διοργανωθεί συνέδριο με θέμα: «Δημιουργικές Πόλεις. Συνδυάζοντας την καινοτομία με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Απώτερος σκοπός του συνεδρίου είναι να συντελέσει στη δημιουργία μιας νέας οικονομίας στις πόλεις, που βασίζεται στη νεανική επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη.
 
Οι δύο εκθέσεις ολοκληρώνονται στις 24 Νοεμβρίου.