ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ PHILOXENIA-HOTELIA

Ημερομηνία: 
Τρίτη, 11 Νοέμβριος, 2014

Το πρώτο βήμα για να αναδειχθεί το εκθεσιακό «δίδυμο» των Philoxenia και Hotelia στο σημαντικότερο γεγονός της τουριστικής βιομηχανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κάνει η ΔΕΘ-Helexpo με τη φετινή διοργάνωση των δύο εκθέσεων από τις 13 έως τις 16 Νοεμβρίου.

Όπως τονίσθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, φιλοδοξία του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι στο τουριστικό αυτό «δίπτυχο» να εκπροσωπείται η περιφερειακή διεθνής τουριστική αγορά, ώστε ο ξένος εμπορικός επισκέπτης να μπορεί: από τη μια να «αγοράσει» Ελλάδα, έχοντας στη διάθεσή του το σύνολο του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και από την άλλη να έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και το τουριστικό πανόραμα των Βαλκανίων.

(από αριστερά προς τα δεξιά: Ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Αλέξης Τσαξιρλής.)

Την εκπροσώπηση σχεδόν όλης της Ελλάδας στην 30η Philoxenia υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, αναφερόμενος στην εκθεσιακή επανεμφάνιση των Περιφερειών Αττικής και Κρήτης μετά από πολλά χρόνια. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τη χαρακτήρισε ως τη μακροβιότερη έκθεση τουρισμού της χώρας και τη μοναδική στο είδος της, στην οποία πνέει σήμερα άνεμος ανανέωσης. 

Με τη σειρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, υπογράμμισε ότι έγινε προσπάθεια συνολικού επανασχεδιασμού της Philoxenia, που απέδωσε, ενώ σημείωσε και τη μεγάλη δυναμική στο κομμάτι της Hotelia και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση από τη ΔΕΘ-Helexpo ενός επενδυτικού φόρουμ τουρισμού στη Θεσσαλονίκη διατύπωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και διεθνών σχέσεων του δήμου, κ. Σπύρος Πέγκας, ενώ μίλησε για ένα ποιοτικό άλμα στη Philoxenia.

Η 30η Philoxenia έχει προσελκύσει επιλεγμένους εμπορικούς επισκέπτες (hosted buyers) από  Βουλγαρία, Καναδά, Κόστα Ρίκα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία, Ολλανδία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και ΗΠΑ. 

Περισσότεροι από 100 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες θα βρεθούν στη φετινή διοργάνωση, ως εκπρόσωποι μεγάλων tour operators και τουριστικών φορέων, ενώ θα πραγματοποιηθούν πάνω από 1.000 προγραμματισμένα ραντεβού μεταξύ hosted buyers και εκθετών. Επίσης στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αίγυπτο, Αυστρία, Μολδαβία, Τυνησία και Ινδονησία. 

Συνολικά, φέτος οι εκθέτες της Philoxenia και της Hotelia φτάνουν τους 200, έναντι 152 πέρυσι. Στο φετινό εκθεσιακό τουριστικό «δίδυμο» της ΔΕΘ-Helexpo εκπροσωπείται το μεγαλύτερο τμήμα του εγχώριου τουριστικού «χάρτη», ενώ αυτό γίνεται φανερό και από τα τετραγωνικά μέτρα τα οποία καλύπτουν οι εκθέσεις, που φέτος φτάνουν τα 4.600, έναντι 3.100 πέρυσι.

Όσον αφορά στη Hotelia μια δημιουργική καινοτομία της είναι φέτος το DPOINT HOTEL VILLAGE στο περίπτερο 12, ένα πρωτότυπο χωριό, όπου θα εκτίθενται προϊόντα επίπλου και διακόσμησης, καθώς και εξοπλισμός για το ξενοδοχείο. 

Στην «πλατεία» αυτού του χωριού, θα βρίσκεται το Hotel Design Project, όπου οι Ανδρέας Βαρώτσος (βιομηχανικός σχεδιαστής), Σωτήρης Λάζου (βιομηχανικός σχεδιαστής), Ασπασία Τάκα (αρχιτέκτων), Μανώλης Μετρίδης (αρχιτέκτων μηχανικός), Γιώργος Πιτταροκοίλης (μηχανολόγος μηχανικός, βιομηχανικός σχεδιαστής) και Γιάννης Γεωργαράς (βιομηχανικός σχεδιαστής) θα παρουσιάσουν τις προτάσεις πρότυπων δωματίων ξενοδοχείων τους. 

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, όπου ξεχωρίζει το συνέδριο «Destination Thessaloniki», με σκοπό να αναδείξει τις υποδομές και την προοπτική της πόλης της Θεσσαλονίκης ως προορισμού για διεθνείς διοργανώσεις συνεδριακού, εκθεσιακού, επιστημονικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα τελέσει η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στις 20:00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης». Philoxenia και Hotelia υλοποιούνται υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ, του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και όλων των μεγάλων τουριστικών φορέων της χώρας, όπως ο ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, ο HATTA, η ΠΟΞ και η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης.

Συνεργάτης στο πεδίο των hosted buyers είναι η Artion Conferences & Events, χορηγός η Skyserv και επίσημη τράπεζα η Εθνική Τράπεζα. 

Το ωράριο λειτουργίας των δύο εκθέσεων έχει ως εξής: Πέμπτη και Παρασκευή από τις 11:00-20:00 και μόνο για εμπορικούς επισκέπτες, ενώ το Σάββατο από τις 11:00-20:00 για εμπορικούς επισκέπτες και κοινό και την Κυριακή από τις 11:00-18:00 επίσης για εμπορικούς επισκέπτες και κοινό.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί, να μεταδοθεί ή να αναρτηθεί.

Κατεβάστε το πρόγραμμα των παραλληλων εκδηλώσεων σε μορφή PDF εδώ.