34% αύξηση της επισκεψιμότητας στην Philoxenia και στην Hotelia –Οι δύο εκθέσεις ολοκληρώνονται σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία: 
Κυριακή, 11 Νοέμβριος, 2018

Μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 34% το πρώτο διήμερο της λειτουργίας τους (9 & 10 Νοεμβρίου), κατέγραψαν οι εκθέσεις Philoxenia και Hotelia, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στο μεγαλύτερο τουριστικό εκθεσιακό δίδυμο των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης στην πιο διεθνοποιημένη φετινή εκδοχή τους, παρουσιάζεται ακόμη άνοδος στην προσέλευση εμπορικών επισκεπτών κατά 41% και αύξηση των ξένων εμπορικών επισκεπτών κατά 23%.

Με 615 εκθέτες από 22 χώρες, επισκέπτες από 47 χώρες (αριθμός ρεκόρ) και 4.000 επιχειρηματικά ραντεβού με περίπου 200 ξένους προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες, η Philoxenia και η Hotelia καταγράφουν τον «παλμό» της εγχώριας και της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, αποτελώντας την πλατφόρμα για την πραγματοποίηση νέων συνεργασιών και εμπορικών συμφωνιών.

Παράλληλα, δίνουν την πρόγευση της τουριστικής σαιζόν του 2019 και τις νέες υπηρεσίες και προϊόντα, που προετοιμάζουν τόσο τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και όλες οι περιοχές της Ελλάδας (Περιφέρειες και Δήμοι).

Μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση επισκεπτών καταγράφεται στις θεματικές ενότητες της Hotelia «All About Cafe» (The Workshops και The CupTasting Spot) και «All About Gastronomy», ενώ εντυπωσιάζει ο Latte Art Throwdown Competition, όπου καταξιωμένοι barrista κάνουν επίδειξη δεξιοτεχνίας.

Δυναμικά χαρακτηριστικά και συνεχή αυξητικά μεγέθη παρουσιάζει η αγορά των τουριστών 55+

Οι δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών άνω των 55 ετών, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς αυτή την ηλικιακή ομάδα και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αποτέλεσαν το αντικείμενο της 2ης συνεδρίας και του στρογγυλού τραπεζιού, με το οποίο ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου της Philoxenia.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», υπό την συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece κ. Γιώργος Βήλος, αναφέρθηκε στις επιδόσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία» και στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των επιβατών του. Ειδικότερα, στο πρώτο δεκάμηνο του 2018 το αεροδρόμιο καταγράφει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 5,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα (288.000 περισσότεροι επιβάτες), η οποία είναι απόρροια της ενίσχυσης του αριθμού των επιβατών από το εξωτερικό. Ο κ. Βήλος σημείωσε ότι το «Μακεδονία» έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Μητροπολιτικού αεροδρομίου και επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής σαιζόν 2018-19 θα προστεθούν νέα δρομολόγια (προς Τελ Αβίβ, Μπολώνια και Νυρεμβέργη, αλλά και εντός χώρας προς Μυτιλήνη και Χανιά.) Οι επιβάτες 55+ αντιπροσωπεύουν περίπου το 14-15% της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου.

Ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης και Επίκουρος Καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ του Πανεπιστημίου Πατρών, σημείωσε πως οι τουρίστες 55+ είναι ένα ετερόκλητο κοινό, δεν αποτελούν μία ενιαία αγορά και το βασικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την δραστηριότητα τους είναι η κατάσταση της υγείας τους. Κρίσιμο θέμα (ιδιαίτερα για χώρες με γήρανση του πληθυσμού όπως η Ελλάδα) είναι το να υπάρχει προσβασιμότητα στις τουριστικές υποδομές, καθώς η προσβασιμότητα είναι η πεμπτουσία της φιλοξενίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Δανάς, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση στο πεδίο των ιαματικών πηγών στην χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Επιπλέον, ανέδειξε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προκύπτουν για τις ιαματικές πηγές και γενικά για τον τουρισμό υγείας με το νομοσχέδιο για τον θεματικό τουρισμό.

Ο κ. Ivor Ambrose, Managing Director του European Network of Accessible Tourism a.s.b.l. Belgium, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι τουρίστες 55+ αυξάνονται ποσοτικά, έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις και στο πλαίσιο αυτό η τουριστική βιομηχανία οφείλει να προσαρμοστεί για να μπορέσει να αυξήσει τα έσοδα της.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σφήκας, Ξεναγός και Δημοσιογράφος Unesco, παρουσίασε ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τουριστών 55+, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ταξιδεύουν περισσότερο και για πιο πολλές ημέρες, σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες.

Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ισχυρή βούληση και τις αξιόπιστες συνέργιες, που απαιτούνται για να επιτευχθεί, συμμετείχαν οι κ.κ. Χάρης Νεοφυτίδης, Operations Director

του ομίλου ξενοδοχείων Χανδρή, Γιώργος Παλιούρας, Διευθυντής Ανάπτυξης της Rhapsody Travel, Σταύρος Δαλιάκας, Εμπορικός Διευθυντής της Ellinair, Έφη Καλαμπουκίδου, Διπλωματούχος Ξεναγός και Πρόεδρος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών και ο κ. Τάσος Γούσιος, Επαγγελματίας του Τουριστικού Μάρκετινγκ από την εταιρεία Alpha Marketing. Συντονιστής στο στρογγυλό τραπέζι ήταν ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος Omorfa Taxidia.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της European Federation of Tourist Guide Associations (FEG) και του European Network for Accessible Tourism (ΕΝΑΤ).

Χορηγοί του προγράμματος των Hosted Buyers είναι η Ζορπίδης (Χορηγός των Μετακινήσεων), η Prima Holidays, το Grand Hotel Palace, το Hyatt, το Capsis Hotel και το Plaisir. Χορηγός του αφιερώματος All About Café είναι η ΜΕΒΓΑΛ. Χορηγός Φιλοξενίας του συνεδρίου της Philoxenia ήταν η FRAPORT GREECE, Χορηγός Αερομεταφορών η ΕLLINAIR, Χορηγός των Coffee Break η Catering Samiotakis, Χορηγός Μετακινήσεων η Taxi Mercedes Club και Mέγας Χορηγός Επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 FM.

Σήμερα οι δύο εκθέσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 20:00 για εμπορικούς επισκέπτες και για το κοινό.