80η ΔΕΘ - 2015

Η επετειακή 80ή ΔΕΘ κέρδισε το στοίχημα της επισκεψιμότητας, παρασύροντας με τη γιορτινή της διάθεση τον κόσμο.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ξεπεράστηκε το φράγμα των 200.000 επισκεπτών, με τη φετινή διοργάνωση να πετυχαίνει εξαψήφιο νούμερο σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και παρά τις αντιξοότητες όλου του τελευταίου διαστήματος.

Ειδικότερα, 216.364 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες της 80ής διοργάνωσης, καθώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και στο πλούσιο πρόγραμμα της έκθεσης, που είχε τα πάντα, συνδυάζοντας αρμονικά το εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι με τον πολιτισμό, την αναψυχή και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ενδεικτικό είναι ακόμη το γεγονός πως περίπου 170.000 άτομα επισκέφθηκαν τις «Μαγεμένες».

Κεντρικό ρόλο στην 80η ΔΕΘ είχαν οι «Μαγεμένες», τα μνημειώδη αυτά γλυπτά, που μετά από 151 χρόνια επέστρεψαν με τη μορφή αντιγράφων στη Θεσσαλονίκη και εκτίθενται στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΔΕΘ-Helexpo, μια προσφορά του εθνικού εκθεσιακού φορέα για τα 80α γενέθλια της ΔΕΘ και βέβαια για τη Θεσσαλονίκη. 

Πέρα όμως από τις «Μαγεμένες», η «βεντάλια» της 80ης ΔΕΘ άνοιξε φέτος ακόμα περισσότερο. Δεκατέσσερα θεματικά αφιερώματα που κάλυψαν όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας, από τον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και την ενέργεια, προσέλκυσαν τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν παράλληλα την ευκαιρία να επιλέξουν από μια σειρά προτάσεων ψυχαγωγίας, με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες και πλούσια εκπροσώπηση τοπικών συγκροτημάτων.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» που συνεχίζει να φιλοξενείται στη ΔΕΘ και ξαναζωντανεύει 40 περίπου εξαιρετικές μηχανές και  επινοήσεις, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Το «μενού» της 80ης ΔΕΘ περιέλαβε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

  • Το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας που ειδικά για το χρονικό διάστημα της ΔΕΘ λειτούργησε ξανά για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της σοκολάτας.
  • Τις συναυλίες κάθε βράδυ στη σκηνή του τόξου της ΧΑΝΘ, όπου μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου εμφανίστηκαν και φέτος για να τραγουδήσουν κομμάτια από τα πιο δημοφιλή είδη της ελληνικής μουσικής.
  • Το Φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και εφήβους, κατά τη διάρκεια του οποίου για πρώτη φορά ερασιτεχνικοί θίασοι διαγωνίστηκαν σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
  • Το Music Band Festival, στο οποίο για 3η συνεχόμενη χρονιά εμφανίστηκαν μουσικά συγκροτήματα που παρουσίασαν τη δουλειά τους σε μια εξειδικευμένη τριμελή επιτροπή παραγόντων της μουσικής αλλά και στο κοινό της έκθεσης.
  • Την Cheapart, η οποία φιλοξένησε αυθεντικά έργα πολλών δεκάδων καλλιτεχνών, τα οποία οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούσαν να αποκτήσουν σε πολύ ελκυστικές τιμές.
  • Το e-GAMING που είναι το μεγαλύτερο gaming event στα Βαλκάνια και διεξήχθη στο περίπτερο 17, όπου έγιναν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, διαγωνισμοί και τουρνουά, καθώς και άπειρα happenings.
  • Τη συλλογή αγωνιστικών αυτοκινήτων από το «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου», που ανήκει στο Ίδρυμα Θεόδωρου Χαραγκιώνη, τον ΑΟΘ και τη συλλογή του ιδιώτη κ. Ηλία Λόγγου.
  • Την πρωτοβουλία «ΔΕΘ-είτε» με τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία &
  • Το 1ο Φεστιβάλ Μυστηρίου Θεσσαλονίκης «MYSTICON», ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι απόδρασης και ρόλων, που αντάμειψε τους συμμετέχοντες με τρείς ημέρες μυστηρίου και διάδρασης, αποτελώντας μία συνεργασία του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ομάδων της Θεσσαλονίκης.