Δύο Χώρες, Ένας Θεσμός


 
     
Ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, με πρώτη χώρα την Κίνα.  Η σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών, αλλά και πολιτιστικών επαφών μεταξύ της εκάστοτε τιμώμενης χώρας και της Ελλάδας, βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της ΔΕΘ.  

Η Ινδία «παίρνει τη σκυτάλη» από τις ΗΠΑ που τιμήθηκε πέρυσι, για να προσθέσει το δικό της «στίγμα» στο σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας. Πρόκειται μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική και επενδυτική υπερδύναμη.

 
     
Μια πρόγευση της συμμετοχής της Νέας Ινδίας ως Τιμώμενη Χώρα έδωσε το δείπνο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Detrop, αφιερωμένο στην ινδική κουζίνα. Η γαστρονομική εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία της Ινδής πρέσβειρας, Shamma Jain, ενώ συμμετείχαν φορείς της Θεσσαλονίκης, εκθέτες και συνεργάτες.   Εξαιρετικά καρποφόρες υπήρξαν οι δύο αποστολές που πραγματοποίησε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στην ασιατική χώρα. Κατά τη διάρκεια αυτών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία επαφές με κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ινδίας, αλλά και με εκπροσώπους της βιομηχανίας του Bollywood, πάντα με επίκεντρο την ινδική συμμετοχή στην 84η ΔΕΘ.

Η υψηλή τεχνολογία, η καινοτομία, η γεωργία και ο τουρισμός αποτελούν ορισμένους από τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ινδικές επιχειρήσεις και φορείς θα πραγματοποιήσουν επαφές με αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο τη δημιουργία εμπορικών σχέσεων.