Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Sharjah Book Authority του Εμιράτου της Σάρτζα στα γραφεία διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO

Η Σάρτζα, πολιτιστική «πρωτεύουσα» των ΗΑΕ, Τιμώμενη στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO είχε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Sharjah Book Authority του Εμιράτου της Σάρτζα (Sharjah-UAE), το οποίο θα είναι Τιμώμενο στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) από τις 16 έως τις 19 Μαΐου του 2024.

Η επίσκεψη στα γραφεία της διοίκησης του εκθεσιακού φορέα ακολούθησε την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) και της Sharjah Book Authority. Η συμμετοχή του Εμιράτου της Σάρτζα, που θεωρείται πολιτιστική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), στη ΔΕΒΘ θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

«Είναι μεγάλη τιμή για μας που είστε εδώ και που το Εμιράτο της Σάρτζα θα είναι Τιμώμενο στην προσεχή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, απευθυνόμενος στα μέλη της αντιπροσωπείας. Ο δε διευθύνων σύμβουλος της Sharjah Book Authority και της Sharjah Book Fair, κ. Ahmed Al Ameri, τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος για να χτίζεις γέφυρες είναι μέσω του πολιτισμού. Από την πλευρά της η συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, κα Νόπη Χατζηγεωργίου, σημείωσε πως η συμμετοχή αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες με αιχμή τον πολιτισμό.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, υπογράμμισε την πολύ θετική εμπειρία που είχε ο εκθεσιακός φορέας από τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως Τιμώμενης Χώρας στην 86η ΔΕΘ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι Mansour al Hassan (Director of Publishing services), Karima El Azizi (Head of International Affairs), Asma Akram (lead officer- special projects) και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής.

Η συμφωνία για τη συμμετοχή του Εμιράτου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προέκυψε μετά από συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2021, όταν η Α.Ε. Σεΐχα Bodour Al Quasimi, επισκέφθηκε, κατόπιν πρόσκλησης του ΕΙΠ, τη διοργάνωση με την ιδιότητα της προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εκδοτών. Οι συζητήσεις για τη συνεργασία μεταξύ των δύο διεθνών εκθέσεων βιβλίου, της Σάρτζα και της Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκαν στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου 2022, όπου η Ελλάδα ήταν Τιμώμενη Χώρα, και ολοκληρώθηκαν στη Σάρτζα, με την υπογραφή της συμφωνίας, θέτοντας τους άξονες ανάπτυξης ενός ευρύτερου προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών που περιλαμβάνει τόσο το βιβλίο όσο και άλλες όψεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης ταυτότητας των δύο χωρών.