Εγκαινιάστηκε η 7η Art Thessaloniki Κέντρο του σύγχρονου πολιτισμού η Θεσσαλονίκη

Κέντρο του σύγχρονου πολιτισμού χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, από το βήμα των εγκαινίων της 7ης Art Thessaloniki, τονίζοντας πως στόχος είναι χρόνο με τον χρόνο να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο.

Αναφερόμενος στην Art Thessaloniki, σημείωσε πως δεν είναι μόνο μια έκθεση για τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, αλλά έχει διεθνή διάσταση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. «Θέλουμε να βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα να ισχυροποιούνται και η Art Thessaloniki είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα» τόνισε.

Στο πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της πόλης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Art Thessaloniki, αλλά και γενικότερα της εκθεσιακής δραστηριότητας.

Η Έκθεση έχει ταυτότητα στη Θεσσαλονίκη, η οποία εκφράζεται με διαφορετικά πρόσημα, μεταξύ των οποίων και πολιτιστικό, όπως είναι η Art Thessaloniki, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Ο δε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γιουτίκας, έκανε λόγο για ένα παράθυρο που ανοίγει στον κόσμο με αυτή την έκθεση.

Στη μεγάλη προσπάθεια που απαιτήθηκε για τη διοργάνωση της Art Thessaloniki αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης, υπογραμμίζοντας και τη συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης με έργα για τη γυναίκα.

Τη στήριξη του δήμου Σερρών –ο οποίος έχει παρουσία στην Art Thessaloniki με το Μουσείο «Κωνσταντίνου Ξενάκη»- σε οτιδήποτε προάγει τον πολιτισμό εξέφρασε από την πλευρά της η δήμαρχος Σερρών, κα Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Η Θεσσαλονίκη και η ΔΕΘ-HELEXPO έχουν κερδίσει το «στοίχημα» ανέφερε ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, κ. Μάνος Στεφανίδης, σημειώνοντας πως η τέχνη είναι τρόπος να ζούμε, καθημερινή ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Η Θεσσαλονίκη χρειαζόταν να έχει μια έκθεση εικαστικών τεχνών και μάλιστα διεθνή, όπως η Art Thessaloniki, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας.

Ο δε καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki, κ. Παντελής Τσάτσης, έκανε λόγο για τεράστια συμμετοχή, ενώ χαρακτήρισε την έκθεση ως τη μεγαλύτερη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Υπογράμμισε δε τη στενή συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της.

Για τη σημασία της Art Thessaloniki και του πολιτισμού μίλησαν επίσης ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, κ. Κώστας Γκιουλέκας και ο ευρωβουλευτής, κ. Αλέξης Γεωργούλης.

H 7η Art Thessaloniki θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου και διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον κ. Παντελή Τσάτση και με τη συμμετοχή 80 γκαλερί και projects απ' όλο τον κόσμο (Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ).

Εξέχουσα είναι η συμμετοχή του Hellenic Diaspora Foundation (Ίδρυμα της Ελληνικής Διασποράς), που έχει φέρει στην έκθεση έργα των Lucas Samaras, Chryssa, Takis, Lynda Benglis, Philolaos, Peter Voulkos, Stamos, Yiannis Bouteas και William Baziotes.

Επιπλέον, συμμετέχουν η Δημοτική Πινακοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο «Κωνσταντίνου Ξενάκη» του δήμου Σερρών.

Τιμώμενη καλλιτέχνης γι' αυτή τη χρονιά είναι η διεθνώς καταξιωμένη OPY ZOUNI.

Παράλληλα, για 4η συνεχόμενη χρονιά και σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος η Art Thessaloniki παρουσιάζει τα βραβεία MATAROA για νέους καλλιτέχνες ως 33 χρόνων, ενώ για 2η χρονιά δίνεται η ευκαιρία και σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στην έκθεση με τα projects τους.

Η 7η Art Thessaloniki πραγματοποιείται στα περίπτερα 8, 9 και 10 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή 24 Μαΐου 14:00-21:00 και Σαββατοκύριακο 25 & 26 Μαΐου 11:00-21:00.