26% αύξηση των εμπορικών επισκεπτών στις Detrop & Oenos Έντονη η διεθνοποίηση με 165% άνοδο στους ξένους εμπορικούς επισκέπτες Οι παράλληλες εκδηλώσεις κατέδειξαν το μέλλον της παραγωγής τροφίμων-ποτών

Με 26% αύξηση των εμπορικών επισκεπτών οι εκθέσεις Detrop και Oenos, οι πρώτες Just Go Zero εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO, κατέγραψαν τον παλμό και τις καινοτομίες της αγοράς τροφίμων και ποτών από τις 18-20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό είναι το ότι οι εμπορικοί επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν αυξημένοι συνολικά κατά 165%, γεγονός που αποτυπώνει την εντεινόμενη διεθνοποίηση των δύο εκθέσεων, οι οποίες δίνουν βαρύτητα στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών και στα delicatessen προϊόντα τους, που εξάγονται διεθνώς.

Οι δύο εκθέσεις παρουσίασαν μέσα από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και events όλο το φάσμα των εξελίξεων σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ελληνικά τρόφιμα, που είναι “πρεσβευτές” της χώρας στο εξωτερικό.

Η καινοτομία των Detrop και Oenos αποτυπώθηκε και στο ότι αποτέλεσαν τα πρώτα «Just Go Zero Events» του εθνικού εκθεσιακού φορέα, σε συνεργασία με την εταιρεία Polygreen. Τα εκθεσιακά περίπτερα εμπλουτίστηκαν με υποδομές ορθής διαλογής των απορριμμάτων για την καλύτερη δυνατή ανάκτηση υλικών, ενώ στην προσπάθεια της ανακύκλωσης συμμετείχαν εκθέτες και επισκέπτες.

Παράλληλα, οι δύο εκθέσεις συγκέντρωσαν και 81 εκπροσώπους πολλών μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων τροφίμων-ποτών, καθώς και λιανεμπορικών αλυσίδων, οι οποίες βραβεύτηκαν στα Food Experts’ Awards 2023, που διοργανώθηκαν από το Cibum, το ελληνικό site των food experts.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός των 135 και πλέον ξένων εμπορικών επισκεπτών από 19 χώρες, που συνάντησαν επιχειρήσεις-εκθέτες στις Detrop & Oenos.

Οι δύο διοργανώσεις συγκέντρωσαν σε εκθεσιακό χώρο 15.000 τ.μ. περισσότερους από 420 εκθέτες από όλη την Ελλάδα και από τις Ουγγαρία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Τιμώμενη Περιφέρεια ήταν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ δυναμικές ήταν οι συμμετοχές των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και των Επιμελητηρίων Λάρισας, Χαλκιδικής, Χανίων, Ημαθίας, Πέλλας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο περίπτερο 8 συμμετείχαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο start up εταιρείες, αναδεικνύοντας πρωτοποριακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από τον κλάδο τροφίμων και ποτών.

Ένας εκ των “πρωταγωνιστών” των παράλληλων εκδηλώσεων των Detrop & Oenos ήταν η ελιά και το ελαιόλαδο, με το 1ο Golden Olive Expo να αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Eκθεσιακές συμμετοχές με προϊόντα και παράγωγα ελιάς και ελαιολάδου, μηχανήματα, εξοπλισμοί και συσκευασίες, το Β2Β Lounge Area για στοχευμένες συναντήσεις εκθετών με ξένους αγοραστές, το Open Stage Area για παράλληλες εκδηλώσεις και ημερίδες και το Olive Bar, ένας χώρος γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, food pairing και networking, αποτέλεσαν το “μενού” του Golden Olive Expo. Στο πλαίσιο των Detrop & Oenos διοργανώθηκαν και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων «Olive Oil Trophy» και ο Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Επιτραπέζιων Ελιών «Table Olives Trophy», όπου συμμετείχαν τόσο οι εκθέτες της Detrop όσο και επιχειρήσεις του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι διαγωνισμοί πραγματοποιήθηκαν με το κύρος και την αξιοπιστία της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «Φιλαίος».

Μεγάλη προσέλευση με πάνω από 1.000 επισκέπτες σε 20 διαφορετικά events και με τη συμμετοχή 80 και πλέον παραγωγών κατέγραψαν και οι παράλληλες εκδηλώσεις γαστρονομίας Detrop Bites & The Pairing Bar, που είναι προϊόν συνεργασίας της ΔΕΘ-HELEXPO και της εταιρείας Chef Stories. Στον ειδικά σχεδιασμένο χώρο γαστρονομίας του Περιπτέρου 13 και στην dining area εκπαίδευσης και γευσιγνωσίας “Detrop Bites", οι επισκέπτες, πολλοί από αυτούς ξένοι εμπορικοί επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν 14 διαφορετικά εδέσματα και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των προϊόντων από τους ανθρώπους της Chef Stories, αλλά και από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Διεθνής ακτινοβολία με 400 συμμετέχοντες από 15 χώρες είχε και ο 12ος Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, που διοργανώθηκε από την Culinary Professionals Greece σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ υποστηρίχθηκε από την Worldchefs (Παγκόσμια Ένωση Αρχιμαγείρων).

Τέλος η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων ανέδειξε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης τα Food Trends, δηλαδή καινοτόμα τρόφιμα και τους παραγωγούς τους, ενώ διοργάνωσε και ημερίδα για την ασφάλεια και την καινοτομία των τροφίμων.