Εγκαινιάστηκε η 1η Διεθνής Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας Forward Green από τον υπουργό Επικρατείας, κ. Βασίλειο Σκουρή

8 με 10 Ιουνίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με Τιμώμενη Χώρα τη Βουλγαρία και 138 εκθέτες

 

Η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας κυκλικής οικονομίας, που θα οδηγήσει στο κυκλικό νοικοκυριό και στον κυκλικό πολίτη είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως σημείωσε από το βήμα των σημερινών εγκαινίων της Forward Green, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Βασίλειος Σκουρής. Εγκαινιάζοντας την 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας, ο κ. Σκουρής τόνισε πως η μετάβαση στην κυκλική οικονομία είναι ένα πολυδιάστατο εγχείρημα που απαιτεί τον συντονισμό όλων των εταίρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων, των Περιφερειών, για να οικοδομηθεί μια πραγματικά κυκλική οικονομία.

Εξέφρασε μάλιστα τη χαρά του που η Forward Green διοργανώνεται στη γενέθλια πόλη του και ευχήθηκε η έκθεση να βρει ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία και στον ευρύτερο δημόσιο χώρο.

Μήνυμα του προέδρου της Βουλγαρίας, κ. Rumen Radev, για την επιτυχία της Forward Green, αλλά και για την επιλογή της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας στη διοργάνωση μετέφερε ο Βούλγαρος πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Valentin Poriazov. Ο κ. Poriazov από την πλευρά του υπογράμμισε τις στενές ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και την κοινή ιστορία αιώνων.

Την αισιοδοξία του γιατί η Θεσσαλονίκη πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά εξέφρασε με τη σειρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας πως η Forward Green είναι μια έκθεση από το μέλλον, σχεδιάζεται όμως στο παρόν, αφού, για να επιτευχθούν οι μελλοντικοί στόχοι, πρέπει να δράσουμε τώρα, καλύπτοντας και το χαμένο έδαφος.

Η αντικατάσταση του μοντέλου «παράγω, καταναλώνω» με το μοντέλο «παράγω, καταναλώνω, ανακυκλώνω, επαναχρησιμοποιώ» αναδεικνύεται σε μεγάλη αναγκαιότητα, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης της κοινωνίας, γιατί διαφορετικά, όπως είπε, θα την έχουμε απέναντι σε κάθε ενέργεια προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρωτοποριακή χαρακτήρισε τη Forward Green ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, κ. Γιώργος Κρεμλής, κάνοντας λόγο για μια έκθεση ολιστικής προσέγγισης των θεμάτων της κυκλικής οικονομίας, που θα αναδείξει όλες τις πτυχές της όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε πως η Forward Green είναι μια έκθεση την οποία χρειάζεται όχι μόνο ο εκθεσιακός φορέας ούτε μόνο η Θεσσαλονίκη, αλλά και η χώρα. Πρόκειται για μια προσπάθεια, όπως είπε, να βάλουμε στο κάδρο το πόσο σημαντική είναι η κυκλική οικονομία. Ο κ. Τζήκας αναφέρθηκε και στην επιλογή της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας της Forward Green, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι η Βουλγαρία θα είναι η Τιμώμενη Χώρα και στην 87η ΔΕΘ.

Η Forward Green, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου, συγκέντρωσε 107 άμεσους εκθέτες από Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία και Ελβετία και 31 έμμεσους από Βουλγαρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία Ιταλία, Κίνα, Πορτογαλία και Φινλανδία. Φιλοξενεί δε 60 ξένους εμπορικούς επισκέπτες από Βουλγαρία, Γερμανία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Κύπρο, Πορτογαλία και Πολωνία. Στο πλαίσιο της παρουσίας της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας δίνουν το «παρών» 32 βουλγαρικές επιχειρήσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο της έκθεσης το τριήμερο Forum για την Κυκλική Οικονομία, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Κυκλικής Οικονομίας», το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Improvetech και το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με Χορηγό τη MOTOR OIL και Υποστηρικτές το ΕΒΕΑ και τον ΕΟΤ. Πλούσιο είναι το πρόγραμμα και των λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων.

Η είσοδος στη Forward Green είναι ελεύθερη για ενδιαφερόμενους επαγγελματίες και κοινό κατόπιν εγγραφής, ενώ το ωράριο της έκθεση είναι: Πέμπτη & Παρασκευή από τις 10:00 - 19:00 και Σάββατο από τις 10:00 - 18:00.