ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • English
  • Ελληνικά

Η ιστορία μας

 

...το έχουμε ξαναπετύχει

Το ότι ο Εθνικός Εκθεσιακός Φορέας αποτυπώνεται στις συνειδήσεις μας ως ο δημοφιλής και επιτυχημένος εθνικός θεσμός έχει ξαναειπωθεί, αλλά είναι η 88χρονη ( 1926 – 2014) ιστορία του εκείνη που κατοχυρώνει το αυταπόδεικτό του.

 

28 Απριλίου 1925.
Σε μία εποχή που η «Εκθεσιακή Ιδέα» κυριαρχεί στην Ευρώπη ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, καταθέτει στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την καινοτόμα πρότασή του για μία διεθνή έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα. Ζητά άδεια να υλοποιήσει την έμπνευσή του, την παίρνει και χρίζεται άμεσα ως ο πνευματικός πατέρας της ΔΕΘ.

 

3 Οκτωβρίου 1926.
Τα εορταστικά εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη τραβούν τα βλέμματα των μεγαλύτερων ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής και, φυσικά, ασκούν κοσμική γοητεία στις συζύγους τους. Ένα σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία της περιοχής μόλις ξεκινά.

 

1940
Έχοντας περιπλανηθεί σε όλη την πόλη, η ΔΕΘ HELEXPO μεταφέρεται οριστικά και εγκαθίσταται στις σημερινές της εγκαταστάσεις. Ο β’ παγκόσμιος πόλεμος διακόπτει τη λειτουργία της, αλλά όχι το μέλλον της.

 

1951
Το σχέδιο Μάρσαλ συμπεριλαμβάνει και τους λεηλατημένους χώρους της ΔΕΘ, που εκμεταλλεύεται την χρηματοδότηση με τρόπο ευφυή.

 

1966
Με 1.600.000, αριθμός-ρεκόρ, επισκέπτες είναι η χρονιά ορόσημο, μέσα στις δύο δεκαετίες ’50 & ‘60 που η έκθεση φτάνειστο απόγειο της επιτυχίας της, όταν οι Έλληνες εκθέτες ανέρχονται σε 400 και οι ξένοι σε 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση! Η κοσμική και καλλιτεχνική ζωή της απογειώνεται.

 

1970
Η ΔΕΘ HELEXPO χτίζει τα μεγαλύτερα περίπτερά της. Στους χώρους τους φιλοξενούνται οι μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις ακόμα και σήμερα. Σε ένα ανήσυχο πολιτικό κλίμα, η ΔΕΘ HELEXPO συνεχίζει να καινοτομεί. Διοργανώνονται οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας, η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 καλύπτεται το σύνολο της ελληνικής παραγωγής με πλέον των 25 κλαδικών εκθέσεων. Στην ίδια περίοδο παλιές και νέες πολιτιστικές εκδηλώσεις – Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και Τραγουδιού - παίρνουν διεθνή προσανατολισμό και αποτελούν σημεία αναφοράς.

 

1999
Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάται σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη HELEXPO.

 

2013
Η ΔΕΘ HELEXPO επανενώνεται σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα και η ιστορία της επιτυχίας είναι έτοιμη να επαναληφθεί.