ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • English
  • Ελληνικά

    Είστε εδώ

    • Είστε εδώ:
    • Αρχική > ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 12ης ΔΕΒΘ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 12ης ΔΕΒΘ

Με το μήνυμα πως ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση ανοίγει τις πύλες της η 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 10 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης (περίπτερα 13 και 15). 

Η τετραήμερη «γιορτή» του πολιτισμού έχει να επιδείξει φέτος βελτιωμένα ποσοτικά και ποιοτικά μεγέθη. Φιλοξενεί περί τους 400 εκθέτες και 21 χώρες, δίνει βήμα σε περισσότερους από 300 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ενώ περιλαμβάνει 280 εκδηλώσεις.  


Από αριστερά προς τα δεξιά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Όπως έγινε γνωστό σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το φετινό πρόγραμμα συνίσταται σε τέσσερις βασικές θεματικές ενότητες-αφιερώματα: το αφιέρωμα στην ιβηροαμερικανική λογοτεχνία με τίτλο «Μακρινές Φωνές», το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, η ενότητα «Βιβλίο και Τέχνες» και η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά», διανθισμένες με δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις. Την 12η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τους Έλληνες εκδότες, ενώ βρίσκεται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Πρωτεύουσα τεχνών και γραμμάτων χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών και συνεχίζει να παράγει κουλτούρα μέχρι και σήμερα. «Το βιβλίο είναι ο σημαντικότερος φορέας πολιτισμού» σημείωσε, μεταφέροντας τη στήριξη της κυβέρνησης στην έκθεση. 

Τα βελτιωμένα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πως ακριβώς αυτά αποδεικνύουν πως η έκθεση πρέπει να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά και να είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη. «Η πόλη στηρίζει την έκθεση και το στοίχημα είναι τώρα η περαιτέρω διεθνοποίηση της» τόνισε. 

«Το μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα από την 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι το ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαιότητα και Βυζάντιο, αλλά έχει και σήμερα πολιτισμό, στον σύγχρονο κόσμο», σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη. Όπως έκανε μάλιστα γνωστό, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εγγράψει για την επόμενη διοργάνωση κονδύλι στον προϋπολογισμό του. 

Τη σημασία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ως έκφραση πολιτισμού και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. «Ο πολιτισμός είναι η αντίστασή μας στην κρίση. Αυτό είναι το όπλο  μας. Στεκόμαστε όρθιοι και έχουμε πίστη στο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπογραμμίζοντας τη διεθνή απήχηση της έκθεσης, έκανε γνωστό ότι η Ρωσία, που συμμετέχει για πρώτη φορά με εθνική συμμετοχή, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της να είναι η τιμώμενη χώρα σε επόμενη διοργάνωση. 

Τη φανατική στήριξη του ελληνικού εκδοτικού χώρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μετέφερε ως εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών ο κ. Νίκος Καρατζάς, ο οποίος τόνισε πάντως πως η κρίση που πλήττει την αγορά έχει επηρεάσει και την αγορά βιβλίων, εκτιμώντας πως ο ρυθμός έκδοσης νέων τίτλων για το 2015 θα είναι σημαντικά μειωμένος. 

«Η νεολαία πρέπει να ερωτευθεί την έκθεση», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, υπογραμμίζοντας πως η διοργάνωση δεν έχει εισιτήριο, ώστε όλοι να μπορούν να γνωρίσουν το βιβλίο. 

Τα εγκαίνια της 12ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 19:30 στο Περίπτερο 15. 

Για αναλυτική ενημέρωση για το πλήρες πρόγραμμα της 12ης ΔΕΒΘ μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.thessalonikibookfair.com